fredag 6. januar 2012

Rognebærgele, gele av ulike bærtyper

Elevene i 9. klasse limte etiketter på små glass med rognebærgele.

1 kg bær
2-4 dl vann (hvis du tar for mye vann, kan det bli vanskelig å få geleen stiv)

Til 1 liter bærsaft brukes 750-900 gram farin. Gele kan lages av bær som inneholder nok pektin, rips, solbær, stikkelsbær, tyttebær, tranebær, rognebær og epler. Bær og frukt skal være fullmoden eller knapt moden. Umodne bær har mye pektin, men ikke så fyldig smak som modne.
Bruk mest vann til faste bær som solbær og stikkelsbær, og mest sukker til saft av fullmodne bær.
Ha bær og vann i en kasserolle, kok langsomt opp. Ha på lokk og la det trekke til bærene har skiftet farge. Sil safta gjennom et klede, gjerne en saftpose i stativ. Mål og vei saften, og sett den til koking. Rør i sukkeret, la safta koke i 5-20 min. Fjern skummet og prøv om geleen er stiv. (Ha en ts saft på et kaldt tefat) Øs den opp i varme, små glass. Sett på lokk med en gang.

Tips! Hvis du ikke får geleen stiv kan du koke den litt lengre. Evt. tilsette pektin.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar